Tratamentul stomatologic in timpul sarcinii

În momentul în care vă decideţi pentru o sarcină este foarte important ca toate problemele legate de dantură să fie rezolvate înainte de a rămâne însărcinată. Aceasta va reduce până la dispariţie riscul urgenţelor dentare în timpul sarcinii şi, ulterior, în perioada de alăptare.

Pregnant woman caressing her belly over white background

În timpul sarcinii au loc modificări hormonale importante, sistemul uman lucrează diferit, de aceea la un procent de 2-10% gravide, se poate instala aşa numita “gingivită de sarcină”, caracterizată prin gingii tumefiate (umflate), dureroase, sângerânde.

Igiena dentară este foarte importantă de-a lungul sarcinii: periaj de două ori pe zi, aţă dentară folosită zilnic, clătit cu o apă de gură cu efect antimicrobian (de recomandat un produs care să nu conţină alcool) şi, dacă este necesar, detartraj şi periaj profesional în cabinet, manevră ce poate fi programată fără temeri fie în ultima parte a trimestrului II, fie în prima parte a trimestrului III de sarcină.

Nu este indicată vizita la stomatolog în primul trimestru de sarcină când are loc dezvoltarea organelor fetale. Al-II-lea trimestru de sarcină este cea mai bună perioadă pentru un eventual tratament dentar, în timp ce o vizită la stomatolog în trimestrul III, în special în ultima parte, datorită stresului, poate creşte riscul unei sarcini premature.

Poziţia în scaunul stomatologic este foarte importantă în special în ultimul trimestru când sarcina fiind foarte avansată poate, în special în poziţie culcat, să preseze pe vasele mari de sânge determinând ameţeli şi creşterea frecvenţei cardiace.

De asemenea este important ca la femeile gravide, şedinţele la stomatolog să fie scurte chiar dacă, în felul acesta, e nevoie de 2-3 şedinţe.

În caz de urgenţe majore (fracturi dentare, infecţii) care determină dureri mari, vizita la stomatolog este obligatorie indiferent de trimestrul de sarcină, cu atât mai mult cu cât analgezicele şi antibioticele pe cale generală ce pot diminua simptomele şi, în lipsa unui tratament dentar, nu pot fi luate în timpul sarcinii/ se iau doar în doze foarte mici şi la recomandarea doctorului curant.

Radiografiile, dacă nu este absolute necesar, sunt de evitat în sarcină. Dacă e vorba de o urgenţă, gravida va purta un şorţ de plumb ce protejează atât viitoarea mamă, cât şi copilul şi va ţine cont de faptul că aparatele de ultimă generaţie folosesc doze foarte mici de radiaţii care, oricum, sunt orientate mult deasupra abdomenului.

Anestezia, la fel, se face doar dacă este absolute necesar, după o prealabilă discuţie cu obstreticianul pentru alegerea tipului de anestezic.

Studiile arată că, doze uzuale de anestezice locale pot fi administrate femeilor care alăptează fără a afecta copilul.

Teoriile conform cărora fătul, în dezvoltare, absoarbe calciul din dinţii mamei, sunt poveşti de adormit copiii.

Prin urmare, esenţial pentru o stare dentară bună în timpul sarcinii este IGIENA PERSONALĂ foarte conştiincioasă, o alimentaţie sănătoasă şi echilibrată, bogată în vitamine şi minerale, calciu, eliminarea totală a snacks-urilor şi a băuturilor dulci dintre mese pentru evitarea apariţiilor cariilor.

Si, evident, NU TREBUIE EVITATĂ vizita la stomatolog, mai ales în caz de dureri dentare şi/ sau gingii hiperinflamate sau ulcerate.