Implantul dentar

implant dentarImplantul dentar

Este o rădăcină de titan folosită în stomatologie pentru a susţine restaurările în cazul lipsei a unui sau mai mulţi dinţi.

Osul maxilarelor acceptă şi osteointegrează implantul dentar. Osteointegrarea, adică creşterea osului pe suprafaţa implantului, reprezintă o componentă foarte importantă a procedurii de implantare care face ca implantul să arate şi să fie acceptat ca un dinte natural.

Pe implante se pot construi ulterior, coroane dentare, punţi cimentate sau înşurubate, proteze, în funcţie de planul protetic ales.

Implantarea reprezintă varianta conservatoare în cazul lipsei unui/ mai mulţi dinţi, faţă de realizarea unei punţi ce presupune manevra invazivă de şlefuire a cel puţin doi dinţi limitanţi ai breşei pentru a crea viitorii stâlpi ai lucrării dentare.

Implantarea este o manevră chirurgicală şi trebuie efectuată de personal specializat în domeniu.

Implantarea, de regulă, se realizează cu anestezie locală, dar în cazurile ce necesită operaţii mai ample şi de durată, se poate folosi alături de anestezia locală, sedarea intravenoasă a pacientului.

Înaintea oricărei operaţii de implantare sunt absolut necesare următoarele:

  • Igienizarea cavităţii bucale prin detartraj şi periaj profesional
  • Eliminarea tuturor focarelor de infecţie (extracţiile resturilor radiculare, tratarea dinţilor infectaţi, obturarea dinţilor cariaţi)
  • Stabilirea de către specialist a unui plan de reabilitare proteticăulterioară care să fie explicat pacientului
  • Radiografii retroalveolare, panoramică şi computer tomograf în zona ce urmează a primi implantul/ implantele. Imagistica ne oferă date esenţiale privind grosimea, înălţimea osului (pentru a stabili dimensiunea implantului ce va fi folosit), vecinătatea sinusului maxilar, a canalului alveolar, foselor nazale.

În unele cazuri, înaintea implantării propriu-zise, din cauza dimensiunilor reduse ale osului sunt necesare operaţii de ridicare a mucoasei sinusului maxilar, cu adăugare de BioOss (pentru a creşte înălţimea structurii osoase ce va susţine implantul) sau operaţii de adiţie osoase, de asemenea pentru a creşte în lăţime şi în înălţime creasta osoasă, unde se va crea locaşul implantului.

După aceste operaţii preliminare este indicată o perioadă de 8-9 luni de vindecare înainte de operaţia propriu-zisă de implantare.

Vindecarea după implantarea propriu-zisă, de regulă este de 6 luni superior(maxilar) si 4 luni inferior (mandibular), deşi există sisteme de implante care pot fi încărcate (realizate lucrări dentare) imediat postoperator.

Rata de succes a unui implant depinde de 3 factori foarte importanţi:

  • Calificarea medicului ce execută operaţia
  • Calitatea şi cantitatea osului pacientului
  • Igiena orală a pacientului şi respectarea indicaţiilor postoperatorii de către acesta.

 

Statistic s-a stabilit o rată de succes pentru implante de 95%.

Riscul de a pierde implantele creşte la fumătorii foarte activi, datorită igienei defectuoase şi a depunerii masive de tartru.
Un pacient cu implante, obligatoriu trebuie să se prezinte la control o dată la 6 luni pentru a asigura un prognostic bun implantelor şi lucrărilor dentare construite pe acestea.